Moody Beach

This house is designed for the same client as our Stephens Brook project. In fact the houses are directly across the street from each other. Where Stephens Brook resides in the back dune this project is located in the frontal dune. A long time family cottage occupying the property will be removed to make way for the new house. In siting the new structure we were required to move it further back from the existing house's position per Maine DEP in order to be behind the velocity zone line. The width of the property is narrow and there is a significant drop of elevation from ocean side to street side. This worked to our advantage to locate a desired garage and to have room for mechanical systems above the over wash elevation. Restrictive zoning requirements of the Maine DEP and town shore land zoning confronted us with many additional challenges. In addition to zoning our clients programmatic "wish list" presented challenges as well. Where Stephens Brook mainly accommodates guests this house is intended for the immediate family. This translated into needing five separate bed rooms along with several bathrooms and support spaces. We accommodated three of the bed rooms on the second floor and two on the third floor.

The third floor spaces are cozy and tucked under flanking shed dormers with gambrel end gables. The third floor shares a full bath and has an open sitting area along with storage in the eaves. The third floor loft feeling spaces have tremendous views to the ocean as well as the marsh on the landward side. The second floor bed rooms also enjoy direct ocean views. The main level is mostly open and contains the great room across the width of the house. The kitchen is directly open to the great room and also is able to look across to the views beyond. An important element of the existing house that our clients wanted to have replicated is a wrap around porch. This begins on the garage level and leads up a covered flight of exterior stairs to a narrow covered passage. The catwalk as we have called it then leads directly to the main entrance and continues to a wide covered porch on the ocean side. This element was an important reminder of many past family gatherings while growing up on Moody Beach.

 

Back to Small Residential