Stevens Brook

Inspired by our Moody Beach Cottage project our client engaged us to emulate it's design without it being to apparent given that each property is on the same street. The program of spaces for each house is identical and the view considerations are similar. As is common with properties in the coastal sand dune system the building footprint is small, setbacks are limiting, and adjacent neighbors are close by. This is what we were confronted with in this scenario. The property is very compact and we creatively navigated thru both Maine DEP regulations and local shoreland zoning restrictions. As with Moody Beach this house is also comprised of three floors of living space. Fitting three floors within the height restriction is challenging and our solution was to create a series of gambrel roof elements which break down the scale and aesthetically relates to the desired shingle style. The gambrel also enables us to maximize functional space on the third floor and create nook and cranny elements within the bed rooms.

Spatially the first floor accommodates a welcoming front entry as well as connecting to a rear access with a rinse off station for family members returning from the beach. The first floor also has a bed room, shared bath, storage space and direct access to a 1 car garage. Mechanical space is also on this level. The second floor becomes the main living level and is comprised of a Great Room with ocean and brook views. The Kitchen anchors one end of the Great room and each are visually connected. There is direct access to a screen porch with 180 degree views of the westerly facing brook. Support spaces including a Lav. and sizable Laundry are also on the second floor. The third floor has two support Bed Rooms with a shared full bath as well as the Master Suite with walk in closet and sizable Bath Room. The exterior is intended to be sheathed with white cedar shingles and PVC trim. Large 2/1 double hung windows open up the spaces to the views beyond.

 

Back to Small Residential