Fox Run

This cottage style residence is designed entirely on one level as a retirement home in a coastal Maine subdivision. The design concept evolved around the creation of distinct public and private spaces that are completely separate from each other. Our solution solved this separation issue by creating a buffer zone between both areas consisting of a circulation passage, laundry, bath, and covered entry porch that link all of the pieces together.
The wide covered brick entry porch greets visitors and leads them thru the front door into an entry hall where an immediate view into the Great Room welcomes them. The Great Room with its cathedral ceiling and large expanse of windows is the focal point space of the public entertaining zone.

Adjacent to this space is a cozier sitting area and large kitchen that is visually open to all. The Master Suite anchors the private bed room spaces at the opposite end of the house and visually relates to the Great Room on the exterior. The Master also has a cathedral ceiling and includes a large walk-in closet and bath complete with a two person size tile shower and soaking tub. Two other sizable bed rooms complete the layout.
Aesthetically the exterior design with a combination of cedar shingles, accent areas of brick and panels is evocative of Maine’s lakefront architecture that is strongly rooted in its surroundings.

 

Back to Small Residential