Overlook

This year round lakeside residence replaces an old camp occupying its original footprint. Designed as a shingle style cottage it was important to blend the new house in with the natural surroundings of the site while taking full advantage of the beautiful lakefront views. A steep slope from front to back enabled a walkout basement to be developed which is used primarily as a recreation room. The main level is configured as an open floor plan allowing the Living, Dining and Kitchen areas to freely flow together opening directly to views of the lake.

A quiet sitting room which doubles as a guest suite completes the first floor. The upper level is dedicated solely as the Master Suite and includes a small office alcove and lookout space with views on all sides. We carefully strategized the imagery and roof lines to be playful and non-imposing on the sloping site. Deep overhanging eaves creating strong shadow lines are a signature strategy in lessening the structures impact and helping to ground it to the site. An earth tone color scheme further relates the house to its natural surroundings.

 

Back to Large Residential